Veronpalautukset – vippiä vai vaurastumista?

Marraskuun 29. päivänä 3,6 miljoonaa suomalaista saa tililleen verottajan maksaman veronpalautuksen. Yksityishenkilöille palautettavan potin kokonaisarvo on noin 2,4 miljardia euroa. Keskimäärin tilille tipahtaa 657 euroa. Mitä suomalaiset rahoilla tekevät?

Odotettu veronpalautuspäivä on vihdoin koittanut. Osalta Black Friday ehkä jo söi palautukset, toisilla suunnitelmat ovat vasta kytemässä. Karkeasti jaoteltuna suhtautumisemme veronpalautuksiin vaihtelee näin:

1. Etukäteen kuluttajat. Osa veronpalautuksen saajista käyttää palautuksensa jo etukäteen joko luottokorttia vinguttamalla tai siirtämällä sen pikavippiyhtiölle.

2. H-hetkellä toimijat. Nämä kärsivälliset odottavat palautuksia maksupäivään asti ja tekevät silloin suunnittelemansa hankinnan.

3. Joulunviettäjät. Kolmas ryhmä on laskenut joulunvieton rahoituksen veronpalautusten varaan.

4. Säästäjät. Neljäs ryhmä siirtää rahan käytön vieläkin pidemmälle tulevaisuuteen, kenties jopa vuosien päähän.

 

Ovatko suomalaiset kehnoja säästämään vai sijoittamaan?

 

Veikkaan, että neljänteen ryhmään kuuluvia on vaikeinta löytää. Suomalaiset eivät nimittäin ole kovin hyviä säästämään.

Säästössä oleva rahoitusvarallisuutemme on nettona 27 000 euroa nuppia kohden, mikä ei kansainvälisessä vertailussa ole paljon. Tämä siitäkin huolimatta, että suomalaisilla kotitalouksilla on erilaisilla talletustileillä varoja enemmän kuin koskaan ennen, yhteensä yli 85 miljardin euron arvosta. Vai onko heikon varallisuustilanteemme yksi syy juurikin laiskuutemme sijoittajina? Tyydymmekö vain pankkitilin tuottoon?

Jos palatukset makaavat vielä koskemattomina tilillä, sinulla on vielä törsäämiselle vaihtoehto. Mitä jos tänä vuonna kokeilisit vaurastumista veronpalautuksillasi?

 

Kolme askelta vaurastujaksi


Askel 1: Tee päätös.
Mitä, jos tänä vuonna siirtäisit tämän kulutusmahdollisuuden tuonnemmaksi laittamalla veronpalautuksen sivuun pahemman tai paremman päivän varaksi?

Askel 2: Mieti tarkoitus. Mihin tarkoitukseen säästät ja kuinka pitkäksi aikaa? Seuraavan vuoden joulu? Elämäsi unelman toteuttamiseen? Eläkeajan toimeentuloon?

Askel 3: Valitse sopiva kohde. Mihin laitat rahasi odottamaan käyttötarkoitustaan? Säästämisestä seuraa tarve sijoittaa. Pankkitili on turvallinen, mutta ei tuota. Osakkeiden ja korkojen pitkän aikavälin tuotto-odotukset ovat laskeneet.

 

Tuotto-odotukseen pääseminen edellyttää nykyisin enemmän riskiä

 

Sijoittajan vaihtoehdot ovat seuraavanlaiset:

  • Enemmän riskiä?
  • Realistisemmat tuotto-odotukset?
  • Laajempi hajautus?

Alla oleva kuva kertoo, miten sijoittajan tilanne on muuttunut parissakymmenessä vuodessa. Samaan tuotto-odotukseen pääseminen edellyttää nykyisin huomattavasti enemmän riskiä.

tuotto-odotuksetUseimmat sijoittajat nielevät kaikkia yllämainittuja lääkkeitä. Riskitason kasvattaminen ja sopivan hajautuksen löytäminen voi kuulostaa vaikealta, mutta ammattilaisen apua on saatavissa sekä piensijoittajalle että isommalle salkulle.

Tässä muutama lukuvinkki päätöksenteon tueksi!

 

PS. Jottei totuus unohtuisi, veronpalautusrahasi ovat verottajan vippi Sinulta, arvoisa palautuksen saaja. Voit välttyä vippaamasta, jos hoidat verokorttisi kuntoon vuoden alussa tai vaikka kesken vuoden.