Varmuutta epävarmuuteen sijoitusillasta

LähiTapiolan Sijoitustalous-kiertue vieraili Tampereella lokakuun jälkipuoliskolla. Toimittaja kysyi osanottajien ajatuksia sijoittamisesta ja ajankohtaisesta taloustilanteesta.

Kysymykset:

 1. Mihin olet sijoittanut viime aikoina?
 2. Mihin aiot sijoittaa seuraavaksi?
 3. Millaiset ovat mielestäsi Tampereen seudun talousnäkymät?
 4. Mitä odotat sijoitusillalta?

Jari Tamminen: Asunto on varma sijoitus (kuva yllä)

 1. Olen sijoittanut asuntoihin, joissa olemme vuosien varrella asuneet. Se on varmin sijoituskohde. 40 vuoden aikana olemme myyneet omakotitalon, kesämökin ja neljä kerrostalohuoneistoa.
 2. Ylihuomenna ostamme viimeisen kotimme, asunnon Tampereen keskustasta. Jos hinnat eivät karkaa taivaisiin, suunnitelmissa on vielä hankkia yksi tai kaksi sijoitusasuntoa.
 3. Aika isoja investointeja on suunnitteilla, mutta en tiedä, kuka ne maksaa. Olen sanonut, että jos ratikka ja keskusareena ovat niin hyviä sijoituksia, niin miksi niitä ei anneta sijoittajien hoidettavaksi julkisten tahojen sijaan?
 4. Minua kiinnostaa tietää, minne maailmantalous on menossa ja miten se vaikuttaa meihin.

535-817-jarvelin_anneli_heikki_tre_190x190

Anneli ja Heikki Järvelin: Ajankohta on epävakaa sijoituksille

 1. Sijoitamme kotimaisiin osakkeisiin ja rahastoihin, joissa on Kiinaa, Venäjää ja Pohjoismaita. Osakkeet valitsemme vakavaraisista yhtiöistä, joilla on suht hyvä osinko.
 2. Seuraava sijoitus on vähän hakusessa. Tilanne on niin epävakaa ja osakkeet sahaavat edestakaisin, että täytyy katsella ennen kuin tekee päätöksiä.
 3. Yleiset merkit näyttävät, että talous on elpymässä. Tilanne ei näytä ollenkaan huonolta, kun katsoo työmaita, kuten nyt uuden kauppakeskuksen rakentamista Ratinassa.
 4. Toivomme yleistä tietoa siitä, miten maailmalla menee. Esimerkiksi Kiina kiinnostaa, pyöriikö se vai ei. Jos niin iso talous lähtee kaatumaan, se häiritsee kaikkia.

259-315-kerkkainen_190x190

Eero ja Eila Kerkkänen: Termit ja sanasto tutuiksi

 1. Olemme sijoittaneet sijoitusvakuutuksiin ja kohtalaisen riskin rahastoihin. Eilalla on isän perintönä vähän metsää.
 2. Seuraava sijoitus voi olla ajankohtainen ensi kesänä, jos perikunnan hallussa oleva maaomaisuus Itä-Suomessa menee myyntiin.
 3. Olemme asuneet kuusi vuotta Itä-Suomessa ja muutimme vasta syksyllä Tampereella. Ehkä täällä talous voi nousta teollisuuden varassa, kun idässä luotettiin selvästi metsään.
 4. Pääajatus on se, että kun kuulee puhetta talousasioista, alan sanasto ja termit tulevat tutuiksi.

537-246-rajala_aulikki_190_190

Aulikki Rajala: Tietoa maailmantalouden tilasta

 1. Olen sijoittanut pitkän aikavälin rahastoon. Aloitin isommalla kertasummalla ja myöhemmin olen pannut sinne pienempiä määriä.
 2. Minulla ei ole sijoitussuunnitelmia. Olen perustanut oman yrityksen ja siihen on mennyt viime aikoina rahaa.
 3. Uutisten perusteella näyttää siltä, että paljon on irtisanomisia ja lomautuksia, mikä on vähän huolestuttavaa. Haluan kuitenkin uskoa, että parempaa on tulossa.
 4. Tänään minulla ei ole odotuksia. Aiemmin sijoitustilaisuuksissa on saanut hyvää tietämystä maailmantalouden yleisestä tilasta.

 

Teksti: Sanna Sevänen
Kuvat: Mikko Ovaska