Sijoittaja, nyt tarkkana

Pörssiin puskee uusia yrityksiä samaa tahtia kuin vuosituhannen vaihteen pörssihuumassa, mutta tuulipukujen kahina puuttuu. Voittoarpoja on vähän tarjolla. Pienille yrityksille tarkoitettu Helsingin pörssin First North -lista on paisunut iloista vauhtia, ja päälistalle on parin viime vuoden kuluessa saatu pitkästä aikaa muutama uusi nimi. Listaushuuma on käynyt kovilla kierroksilla, mutta IT-kuplan veroista kansanjuhlaa arvopaperimarkkinoilla ei ole nähty. Siitä huolimatta tuntuu, että määrä ei tälläkään kertaa korvaa laatua. Pörssiin isojen joukkoon on seuraavana pyrkimässä pitsakauppias.

Pörssiin puskee uusia yrityksiä samaa tahtia kuin vuosituhannen vaihteen pörssihuumassa, mutta tuulipukujen kahina puuttuu. Voittoarpoja on vähän tarjolla.

Pienille yrityksille tarkoitettu Helsingin pörssin First North -lista on paisunut iloista vauhtia, ja päälistalle on parin viime vuoden kuluessa saatu pitkästä aikaa muutama uusi nimi. Listaushuuma on käynyt kovilla kierroksilla, mutta IT-kuplan veroista kansanjuhlaa arvopaperimarkkinoilla ei ole nähty.

Siitä huolimatta tuntuu, että määrä ei tälläkään kertaa korvaa laatua. Pörssiin isojen joukkoon on seuraavana pyrkimässä pitsakauppias. Pikkulistalta löytyy tuoreina tulijoina köysifirma, kallioporaaja, verkkokauppa, muutama teknologiayritys ja pari pankkiiriliikettä.

Useimmat pörssitulokkaat ovat vahvasti kotimarkkinoille keskittyneitä yrityksiä, joiden kasvu- ja kansainvälistymisnäkymät eivät päätä huimaa. Monen yhtiön taustalla on pääomasijoittaja, jolle on tullut kiire päästä irti sijoituksesta niin sanotusti hyvän sään aikaan.

Osakkeiden vaihto pikkulistan monella yhtiöllä on suorastaan aneemista, muutaman sata euroa päivässä, joten antiosakkeista on vaikea päästä eroon järkevällä hinnalla, jos niin haluaisi. Kesällä tilanne vaikeutuu entisestään, kun sijoittajat vaihtavat vapaalle ja pörssivaihto kutistuu entisestään. Samalla osakkeiden arvon heilahtelu voimistuu.

Sijoittajan on näinä aikoina pysyttävä erityisen tarkkana laadun kanssa. Velkaisia ja heikosti kannattavia kotimarkkinayrityksiä on syytä välttää ja keskittyä vain vahvasti kasvaviin ja kunnon tulosta tekeviin tulokkaisiin. Eniten mahdollisuuksia tarjoavat yritykset, joiden myynnistä valtaosa tulee muualta kuin Suomesta.

Suomi putosi kyydistä

Suomi on pudonnut Euroopan ja kansainvälisen talouden imusta. Vaikka maailmantalous kasvaa 3,5 prosentin vauhtia ja EU-maiden kasvu on kiipeämässä kohti kahta prosenttia, niin Suomi rämpii edelleen nollakasvussa. Enää surkeudesta ei voi syyttää vain ulkoisia tekijöitä. Olemme itse sotkeneet asiamme.

Suorat sijoitukset Suomeen ovat viime vuosina vähentyneet, ja ulkomaalaiset ovat osittain vetäytyneet Helsingin pörssistä. Ulkomaalaisomistus pörssiosakkeista on edelleen, pitkän nousujakson jälkeen, alle puolet, kun se parhaimmillaan oli yli 70 prosenttia.

Hallitus puolestaan jatkaa kotimaisten sijoittajien syrjimistä. Osinkoverotuksen järkevöittäminen eli pienten osinkojen verovapaus siirtyy hamaan tulevaisuuteen puolueiden vaalilupauksista piittaamatta.

Sijoittajana katselisin ostokohteita kotimarkkinoiden ulkopuolelta. Vaikka Kiinan kasvu on hidastunut, se säilyttää asemansa maailmantalouden veturina tulevina vuosina. Toinen kiinnostava alue on Afrikka, jossa elintaso nousee ja keskiluokka vaurastuu.

Näille alueille pääsee vaivattomimmin ja vähillä kustannuksilla pörssinoteerattujen rahasto-osuuksien (ETF) avulla. Toki monet osakerahastot tarjoavat samoja kohteita, mutta silloin on oltava tarkkana hoito- ja merkintäpalkkioiden kanssa.

Kesä voi tarjota hyviä ostotilaisuuksia, mutta turvallisin ja usein tuottavin tapa on sijoittaa tasaisesti läpi vuoden, koska kuoppien ja huippujen tarkka ennakointi on mahdotonta.

PIzza pyrkii pörssiin. Vaan vakuuttaako tuloskunto? Sijoittajan kannattaa miettiä tarkkaan haukkaamansa palat.
Kotipizza pyrkii pörssiin. Vaan vakuuttaako tuloskunto? Sijoittajan kannattaa miettiä tarkkaan haukkaamansa palat.

Lue myös Jouko Marttilan blogikirjoitukset: