Sijoittamisella joustonvaraa elämään – ja pientä luksusta

Kun Marjut Alatalo tajusi, että hänelle oli kertymässä liian pieni eläke, hän aloitti säästämisen. Se vei mukanaan. Nyt säästöön on kertynyt mukava potti.

Hersyvä punapää suhtautuu säästämiseen ja sijoittamiseen mutkattomasti. Hän ei puhu monimutkaisista sijoitusinstrumenteista tai vaikeasti hahmotettavista tunnusluvuista. Hänelle riittää Roope Ankan analyysi: kun käyrä sahaa jyrkästi ylöspäin, suunta on oikea.

Alatalon sijoitukset ovat sahanneet ylös alas monen monta vuotta. Voiton puolella ne silti ovat, sillä vuotuinen tuotto keikkuu kuuden ja kahdentoista prosentin välillä. Niin paljon yritysvalmentaja saa voittoa pesämunalleen, jota hän kartuttaa määrätietoisesti – ja ihastuttavan rennosti.

Raha on tarkoitettu käytettäväksi, ei säilöttäväksi turhan päiten.

En ole pihi, osaan kyllä tuhlatakin, Alatalo sanoo.

Rahan käyttö on taitolaji. Sen 48-vuotias järvenpääläinen on opettanut myös kahdelle lapselleen. Heistä on tullut vastuullisia rahankäyttäjiä, eli ainakin siinä kasvatus on äidin mielestä onnistunut.

En halua, että eletään kädestä suuhun. Omista kuluista on selvittävä, Alatalo toteaa.

Nyt kaksinkertainen isoäiti pudottelee kolikoita lippaaseen parivuotiaan lapsenlapsensa kanssa.

Omat periaatteensa Alatalo ammensi lapsuudenkodistaan ja yrittäjyydestä. Hän oppi jo nuorena, että raha ei kasva puussa, vaan se on ansaittava. Sen ajatuksen hän on siirtänyt lapsilleenkin. Kun nyt jo aikuiset lapset asuivat vielä kotona, keittiönseinällä roikkui lista, johon oli hinnoiteltu kotityöt.

Huomasi heti, kun lasten ajatuksissa oli jokin ostos. Silloin jopa saunanpesu kelpasi, Alatalo nauraa.

Alatalosta välittyy nopeasti yksi ehkäpä suomalaisille epätyypillinen piirre: hänen on helppo puhua rahasta. Senkin havaitsee, ettei raha ole hänelle kaikki kaikessa. Hän osoittautuukin reippaaksi riskinottajaksi, eikä pelkästään raha-asioissa. Hän on vaihtanut rohkeasti työpaikkaa, ja esimerkiksi haastatteluntekohetkellä hän oli välitilassa. Edellisessä työpaikassa odotti työpöydän siivoaminen, uudessa työpaikassa työsopimuksen allekirjoittaminen.

 

Marjut-Alatalo2_web
Marjut Alatalon eläkevakuutuksesta puolet on korko- ja puolet osakerahastoissa. Sen lisäksi hän sijoittaa esimerkiksi pitkiin korkoihin ja euroalueen osakerahastoihin

 

Miksi aloitin?

”Olin toiminut jonkin aikaa yrittäjänä ja havahduin yrittäjäeläkkeen määrään. Se oli pieni. Halusin varmistaa tulevan eläkkeeni ja aloin sijoittaa vapaaehtoiseen eläkkeeseen vuonna 1999. Se vei mennessään. Ajatus oli, että voisin jäädä eläkkeelle 60- tai 62-vuotiaana. Eläkelaki on sittemmin muuttunut. Nyt en sijoita enää lisäeläkkeeseen, mutta huolehdin kertyneistä säästöistä. Eläkevakuutuksestani puolet on korko- ja puolet osakerahastoissa. Seuraan niitä ja teen muutoksia kolme neljä kertaa vuodessa aina sen mukaan, mikä tuntuu järkevältä. Alussa kysyin neuvoa asiantuntijoilta, mutta nykyään teen päätökset itse. Olen oppinut tarkastelemaan tiettyjä talouden merkkejä. Nyt kun esimerkiksi korot ovat alhaalla, sijoitan pitkiin korkoihin. Olen valinnut vain AAA-luokituksen saaneita korkorahastoja.”

Mihin sijoitan?

”Sijoitan myös kuukausittain rahastoihin, yksinomaan osakerahastoihin, sillä niistä saa parhaat tuotot. Osakkeitakin kokeilin, mutta jätin ne. Ne olisivat vaatineet enemmän pääomaa ja tietämystä yrityksistä. Rahastot olen valinnut euroalueelta, jottei minun tarvitse ottaa kantaa valuuttariskiin. Valitsemani rahastot sijoittavat pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Niissä on odotettavissa eniten positiivisia yllätyksiä. Isoja yrityksiä seurataan niin tarkasti, että erityisen hyvää tuottoa näistä saa harvoin. Jo satasesta kuussa kertyy hyvä säästöpotti, kun säästää säännöllisesti joka kuukausi. On toimittava niin, että voi nukkua yönsä hyvin.”

Millaiset tavoitteet minulla on?

”Haluan, että minulla on pelivaraa. Nyt minulla on säästössä sen verran, että voisin olla kotona puoli vuotta. Olisi aikaa järjestellä asioita, jos sellaiseen olisi tarvetta. Haluan nauttia pienestä luksuksesta ja matkustella. Nyt minulla olisi rahaa ainakin kahteen matkaan.

Kaikki tavoitteet ovat täysin henkilökohtaisia juttuja. Kannattaa vaikkapa kirjoittaa oma salainen unelma paperille ja mennä sitä kohti. Se voi olla all inclusive -loma, jolloin ei tarvitse tehdä ruokaa perheelle, tai vaikkapa hierojalla käynti kerran kuussa.”

Mitä hyötyä sijoittamisesta on?

”Kun olin viimeksi vaihtamassa työpaikkaa, minulla ei ollut vielä varmuutta uudesta työstä. Samaan aikaan yrittäjämiehelläni ei ollutkaan töitä. Jouduimme sinnittelemään kolme kuukautta vähillä rahoilla. Silloin säästöistäni oli hyötyä, eikä pankin tarvinnut kysellä lainalyhennysten perään. Säästöt ovat auttaneet myös ihan arkisissa jutuissa. Nuorimmaiseni sai vastikään vauvan ja rahat olivat tiukoilla. Annoin heille lainaa talvirenkaiden ostoon.”

Mitä naisen kannattaa ajatella sijoittamisesta?

”Ei ole keneltäkään pois, jos nainen pistää joka kuukausi muutaman kympin sivuun. Sen voi käyttää lapsiin tai itseensä. Summan pitää olla sellainen, ettei se kaada arkea: aina ei pysty säästämään, kun on ostettava vaikkapa toppahaalarit. Elämä on kuitenkin helpompaa, kun on valinnanvaraa.”

Oma erikoisuuteni

”Olen säästänyt säännöllisesti myös lapsilleni ja kummilapsilleni. Jälkimmäiseen tarvitaan lasten vanhempien suostumus. En ole ostanut kummilapsille kalliita lahjoja, vaan sijoitan heidän rahastoihinsa viitisen kymppiä jouluna ja syntymäpäivinä. Heille olen valinnut yhdistelmärahastoja, joita en sitten muuttele. Vuosien mittaan pikku summista kertyy iso potti. Yksi kummilapseni lunasti sen täyttäessään kahdeksantoista.”

Näin asiantuntija kommentoi Marjutin sijoittamista

”Todella hyvä, että Marjut on aloittanut sijoittamisen. Aloittaminen on tärkeintä, eikä aloitusvaiheessa tarvitse vielä olla selvää suunnitelmaa loppuiäksi.

Esimerkillistä on myös, että hänellä on selkeä tavoite: pieneksi jäävän eläkkeen kasvattaminen.

Tällä hetkellä Marjutin kannattaa kiinnittää huomiota pitkiin korkosijoituksiinsa. Korkotaso on poikkeuksellisen alhainen, ja voi olla, että pitkistä korkosijoituksista ei enää kerry sellaista tuottoa kuin ennen. Korkotason kääntyessä nousuun pitkien korkosijoitusten arvo laskee. Vaihtoehtona ovat osakesijoitukset, joissa on toisaalta aina hyväksyttävä tuoton vaihtelumahdollisuus. Ratkaisu korko- ja osakepainon välillä ei ole helppo, ja päätös riippuu siitä, millaista riskiä Marjut on halukas ottamaan. Osakesijoituksissa on myös syytä kiinnittää huomiota riittävään hajautukseen.”

Kommentti: Outi Kalpio, Johtaja, salkunhoito ja ESG LähiTapiola Varainhoito Oy

Näin aloitat sijoittamisen – 10 vinkkiä

Aloittelevan sijoittajan muistilista

Nollakoroissa sijoittaja punnitaan

Rohkeutta peliin, nuori sijoittaja!

 

Teksti: Helen Moster

Kuvat: Karl Vilhjálmsson