Kohmeinen tuloskasvu ja Trump

Myötätuuli ei taloudessa vieläkään puhalla, kertovat yritystulokset. Miltä toimialoilta löytyvät ankean yleistilanteen parhaat tulosyllättäjät? Mitkä kotimaiset yritykset ovat oppineet luovimaan ja muuttumaan edukseen? Entä miten Trumpin presidenttiys vaikuttaa tulosnäkymiin Yhdysvalloissa?

Yritysten kuluvalla raportointikaudella julkaisemat tulokset eivät kerro paremmasta taloudesta. Yritysten myynti kasvoi Euroopassa vaatimattomat 1,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja Yhdysvalloissa 2,8 prosenttia. Tulokset kasvoivat tuttuun tapaan hiukan myyntiä enemmän yritysten kulusäästöjen ja investointivarovaisuuden ansiosta.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa parhaita tulosyllättäjiä olivat pankit, teknologiayhtiöt ja perusteollisuus. Pankit hyötyivät nollakorkojen aikaansaamista mitättömistä luottotappioista ja poliittisen kuohunnan lisäämästä arvopaperikaupasta. Taloudellista toimeliaisuutta heijastavaa lainakysynnän kiihtymistä ei kuitenkaan näkynyt.

Teknologiayhtiöistä positiivisesti raportoivat esimerkiksi Intel, Google ja Yahoo. Näiden yritysten tuloksista voi positiivisella tarkastelulla löytää sitä kaivattua investointirohkeutta, jota teollisella alalla ei näy.

kohmeinen talouskasvu

Konepajat sorvasivat globaalisti heikoimmat tulosyllätykset, mikä näkyi myös Suomessa esimerkiksi Wärtsilän ja Cargotecin tuloksissa. Tilauskirjat tai johdon kommentit eivät viesti talouden kiihtymisestä. Historiaan verrattuna vaimealta vaikuttava kasvu näyttää olevan perustila, josta perinteistä syklistä nousua on turha odottaa. Vanhat velat, ikääntyvä väestö ja ylimääräinen teollinen kapasiteetti loiventavat kasvua pitkään. Näiden tekijöiden vuoksi kuuminta sykliä saadaan odotella myös Outotecissa, Metsossa ja Outokummussa, vaikka metallihinnat ovatkin jo pohjanneet.

Useat kotimarkkinayritykset ovat onneksi oppineet etenemään nyky-ympäristössä, jossa myötätuuli ei juuri puhalla. Osa yrityksistä tekee näkyviä muutoksia asemansa parantamiseksi. Esimerkiksi Tokmanni hakee kasvua edesmenneen Anttilan liikepaikoista, Kesko keventää painolastia luopumalla Venäjästä ja Nokia hyödyntää uusia teknologioita aiempaa paremmin.

Muuttaako Trump tulosnäkymiä?

Trumpista hyötynevät ainakin rakennus- ja terveysala. Tulevan presidentin tie- ja siltakorjauspuheet hyödyttävät rakennusalaa. Terveysala hyötyy, kun uhka Clintonin ajamasta lääkehintojen alentamisesta poistuu.

Merkittävimmät muutokset ovat mahdollisesti yritysveron alennus Yhdysvalloissa sekä kannustimet kotiuttaa yritysten verottamattomia voittoja ulkomailta. Voittojen kotiutus koskee erityisesti teknologia- ja terveydenhoitoalaa, jotka voisivat massiivisilla kotiutettavilla rahoillaan jakaa huimia osinkoja tai ajaa osakehintoja ylös ostamalla toisiaan.