Alkaneen vuoden vedenjakajalla

Tom Liljeström summaa viime vuoden merkittävimpiä tapahtumia sijoitusmarkkinoilla ja tähyää vuoden 2017 vedenjakajia. Katseet kääntyvät tänä vuonna Italiaan, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, mutta mikä on vuoden musta hevonen?

Viime vuonna monet poliittiset riskit toteutuivat ja aina sijoitusmarkkinat riemastuivat. Kuinkas tässä näin kävi?

Yksi syy yli muiden on keskuspankkien voimakas rahan painaminen. Yhteensä Yhdysvaltojen, Euroopan ja Japanin keskuspankit painoivat rahaa noin kaksisataa euroa jokaista maailman kansalaista kohden. Ihan pikkusummista ei siis puhuta. Käytännössä tämä näkyi siinä, että rahoitusta on ollut tarjolla, varsinkin vakuudellisiin sijoituskohteisiin. Toinen seuraus on tunnetusti alhaiset korot, joka on pitänyt sijoittajat riskillisissä omaisuuslajeissa.

Mitkä ovat näkymät tälle vuodelle? Nähtäväksi jää siirrytäänkö vapaakaupan ajasta maiden välisiin kauppasopimuksiin. Vastalauseena protektionismille Kiinan presidentti Xi puolusti voimakkaasti vapaakauppaa tämän viikon Davosin huippukokouksessa. Tämä on ymmärrettävää, koska Kiinan vienti on maailman suurimpia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tullipuheet ovat enemmän sanan sapelin kalistelua kun toteutuvaa muutosta

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tullipuheet ovat enemmän sanan sapelin kalistelua kun toteutuvaa muutosta.

Katseet kääntyvät Italiaan, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan

Mitä uusia vedenjakajia tälle vuodelle on näköpiirissä? Ainakin katseet kääntyvät Italiaan, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Italiassa saattaa hyvin olla ylimääräiset vaalit, jonka seurauksia voi vain arvailla. Yksi voittajakandidaateista on koomikko Beppe Grillo. Hän on itsekin sanonut, ettei tiedä mitä pitäisi tehdä, mutta muutosta tarvitaan.

Yhdysvaltojen keskuspankki on huomannut, että talous kasvaa ja inflaatio nostaa päätään. Tämän vuoksi todennäköisintä on, että FED nostaa ohjauskorkoaan muutamaan otteeseen. Koronnostot voivat vaikuttaa sijoitusmarkkinoihin ja velkaantuneisiin yhtiöihin.

Kiinan mittavat investoinnit ovat pitkälti rahoitettu velalla. Suurilla velkaantuneilla yhtiöillä voi olla vaikeaa, toisaalta poliittinen intressi lakaista asiat maton alle on suuri.Mustana hevosena tälle vuodelle ovat suuret kansainväliset pankit. Jos joku näistä ajautuu ongelmiin, sijoittajan on hyvä olla tarkkana!

Mustana hevosena tälle vuodelle ovat suuret kansainväliset pankit. Jos joku näistä ajautuu ongelmiin, sijoittajan on hyvä olla tarkkana!

Kuvat: Jetro Stavén ja LähiTapiola